Portretten: spiegels van de ziel?

Portretten spiegels van de ziel

24 november tot 21 februari 2024

Wij zeggen het zo makkelijk dat een portret de spiegel van de ziel is. Maar is dat ook zo, of willen wij er graag onze eigen gevoelens voor de geportretteerde in herkennen of in leggen? In een portret van een geliefde of goede vriend zijn wij graag geneigd zijn of haar ziel daarin te ontdekken. Maar bij een portret van een vreemde kan dat niet. Toch kunnen ook zulke portretten ons enorm boeien. Hoe komt dat? Wat trekt ons erin aan? Moet een portret eigenlijk lijken?

In deze expositie staan mensen, portretten van mensen, centraal. Onze eerste expositie met alleen maar portretten. De basis van de expositie wordt gevormd door portretten uit de eigen collectie, via de Kunstverloting gemaakt als opdracht schilderij en is aangevuld met sprekende voorbeelden van de hedendaagse Holtense schilders en fotografen: Inge Fürste, Lia Driessen, Jennita Stegeman, Gerrie Meilink, Riemko Berends, Hans Wissink, Henk Mulder en Wim Kwakernaak.

Download flyer

Volgende Expositie

Ontmoeting in Orange Frankrijk

Tijdens onze vakantie in Orange bezochten mijn man en ik niets vermoedend een klein museum, verbonden aan het enorme Romeinse Theater uit de 2e eeuw in Orange.

Frank Brangwyn

Frank Brangwyn (1867 – 1956), geregistreerd als Guillaume François Brangwyn, was een schilder, frescoschilder en ontwerper geboren in Brugge. Hij was de zoon van William Curtis Brangwyn en Eleanor Griffiths. Zijn ouders emigreerden naar Brugge omdat de kosten van levensonderhoud daar goedkoper waren. Zijn vader had een vrij gevarieerde carrière, als architect, frescoschilder, kerkdecorateur en stoffenontwerper. Hij speelde een belangrijke rol in de verspreiding van de neogotiek in Brugge. Zijn entourage en zijn medewerkers markeerden zijn zoon tijdens zijn jeugd. Vervolgens keerden ze in 1875 terug naar Londen, waarbij Frank een eenvoudige portefeuille van Charles de Groux meebracht.

Tijdelijk gesloten

Vanwege waterschade is de Nagelhoutzaal tijdelijk gesloten en is de expositie tot nader orde uitgesteld.