“De Fundatie te gast in de Nagelhoutzaal”

N-64-nnt

16 december t/m 25 februari 2023

Wij dragen deze expositie op aan ons oud-bestuurslid, mevrouw Truus Udema-van Doorn, die een beslissende rol had bij de tot standkoning ervan.

Tot en met 25 februari 2023 is er een bijzondere tentoonstelling te zien, bestaande uit een selectie van de werken uit de Nagelhoutcollectie én werken van Museum de Fundatie in Zwolle.

Dokter Nagelhout, toenmalig huisarts in Holten, grondlegger van de Nagelhoutcollectie en Dirk Hannema, oprichter van Museum de Fundatie, verzamelden tijdens hun leven werken van veelal dezelfde kunstenaars. In deze FUNDATIEfusion zijn werken te zien uit zowel de Nagelhoutcollectie als de Fundatie Collectie, van Marius Bauer, Stien Eelsingh, Leo Gestel, Raoul Martinez, Dirk Nijkland, John Rädecker, Jan Sluijters en Jan Voerman. Deze tentoonstelling geeft een mooi beeld van deze twee belangrijke Nederlandse verzamelingen.

Een andere overeenkomst tussen beide collecties bestaat eruit dat deze na het overlijden van de verzamelaars bijeen zijn gebleven en onderdeel uitmaken van openbaar toegankelijke exposities.

Dokter Nagelhout (1901-1975) verzamelde niet alleen schilderijen en beelden voor zichzelf, maar hij wilde ook dat anderen van zijn kunst konden genieten. In 1991 doneerde zijn echtgenote Coba de 70 schilderijen en 3 beelden aan de toenmalige gemeente Holten onder de voorwaarde dat de verzameling in Holten moest blijven. De in 2000 opgerichte Stichting Collectie Nagelhout beheert de collectie.

De collectie van Museum de Fundatie, met locaties in Zwolle en Heino/Wijhe, bestaat uit ruim 11.000 objecten en is opgebouwd uit een aantal overwegend particuliere verzamelingen, waaronder van Dirk Hannema (1895-1884).

In 1958 bracht Dirk Hannema zijn collectie naar kasteel Het Nijenhuis, waar hij ook ging wonen. In 1964 deed hij afstand van zijn collectie en schonk hij alles aan de Stichting Hannema – de Stuers Fundatie, waar later Museum de Fundatie uit zou ontstaan. 

Volgende Expositie

Ontmoeting in Orange Frankrijk

Tijdens onze vakantie in Orange bezochten mijn man en ik niets vermoedend een klein museum, verbonden aan het enorme Romeinse Theater uit de 2e eeuw in Orange.

Frank Brangwyn

Frank Brangwyn (1867 – 1956), geregistreerd als Guillaume François Brangwyn, was een schilder, frescoschilder en ontwerper geboren in Brugge. Hij was de zoon van William Curtis Brangwyn en Eleanor Griffiths. Zijn ouders emigreerden naar Brugge omdat de kosten van levensonderhoud daar goedkoper waren. Zijn vader had een vrij gevarieerde carrière, als architect, frescoschilder, kerkdecorateur en stoffenontwerper. Hij speelde een belangrijke rol in de verspreiding van de neogotiek in Brugge. Zijn entourage en zijn medewerkers markeerden zijn zoon tijdens zijn jeugd. Vervolgens keerden ze in 1875 terug naar Londen, waarbij Frank een eenvoudige portefeuille van Charles de Groux meebracht.

Tijdelijk gesloten

Vanwege waterschade is de Nagelhoutzaal tijdelijk gesloten en is de expositie tot nader orde uitgesteld.