“De Fundatie te gast in de Nagelhoutzaal”

N-64-nnt

16 december t/m 25 februari 2023

Wij dragen deze expositie op aan ons oud-bestuurslid, mevrouw Truus Udema-van Doorn, die een beslissende rol had bij de tot standkoning ervan.

Tot en met 25 februari 2023 is er een bijzondere tentoonstelling te zien, bestaande uit een selectie van de werken uit de Nagelhoutcollectie én werken van Museum de Fundatie in Zwolle.

Dokter Nagelhout, toenmalig huisarts in Holten, grondlegger van de Nagelhoutcollectie en Dirk Hannema, oprichter van Museum de Fundatie, verzamelden tijdens hun leven werken van veelal dezelfde kunstenaars. In deze FUNDATIEfusion zijn werken te zien uit zowel de Nagelhoutcollectie als de Fundatie Collectie, van Marius Bauer, Stien Eelsingh, Leo Gestel, Raoul Martinez, Dirk Nijkland, John Rädecker, Jan Sluijters en Jan Voerman. Deze tentoonstelling geeft een mooi beeld van deze twee belangrijke Nederlandse verzamelingen.

Een andere overeenkomst tussen beide collecties bestaat eruit dat deze na het overlijden van de verzamelaars bijeen zijn gebleven en onderdeel uitmaken van openbaar toegankelijke exposities.

Dokter Nagelhout (1901-1975) verzamelde niet alleen schilderijen en beelden voor zichzelf, maar hij wilde ook dat anderen van zijn kunst konden genieten. In 1991 doneerde zijn echtgenote Coba de 70 schilderijen en 3 beelden aan de toenmalige gemeente Holten onder de voorwaarde dat de verzameling in Holten moest blijven. De in 2000 opgerichte Stichting Collectie Nagelhout beheert de collectie.

De collectie van Museum de Fundatie, met locaties in Zwolle en Heino/Wijhe, bestaat uit ruim 11.000 objecten en is opgebouwd uit een aantal overwegend particuliere verzamelingen, waaronder van Dirk Hannema (1895-1884).

In 1958 bracht Dirk Hannema zijn collectie naar kasteel Het Nijenhuis, waar hij ook ging wonen. In 1964 deed hij afstand van zijn collectie en schonk hij alles aan de Stichting Hannema – de Stuers Fundatie, waar later Museum de Fundatie uit zou ontstaan. 

Volgende Expositie