Agnes van den Brandeler – Landschappen en stillevens

Stichting collectie Nagelhout

8 maart t/m 8 juni 2019

In het kader van FUNDATIEfusions* wordt van 8 maart t/m 8 juni een tentoonstelling in de Nagelhoutzaal georganiseerd met landschappen en stillevens van Agnes van den Brandeler (1918-2002) verzorgd door Museum de Fundatie in Zwolle.
Jonkvrouw Agnes van den Brandeler groeide op in Den Haag. In de luwte van de kunstwereld werkte ze aan een buitengewoon interessant oeuvre, waarin haar reizen naar Spanje, Italië, Griekenland en Frankrijk regelmatig het onderwerp zijn. In een losse, expressionistische stijl ontwikkelde ze een heel eigen idioom; uniek voor een vrouw van adel, van wie toen verwacht werd alleen hobbymatig bloemstillevens te schilderen.

Het verblijf van Agnes van den Brandeler in Parijs in 1947 mag gezien worden als het startpunt van haar carrière. Wat opvalt aan de landschappen en interieurs uit dat jaar zijn de vlotte toets en on-Hollandse kleuren. In Parijs leerde ze bovendien de abstracte kunst waarderen, vooral die van Nicolas de Staël. Lange tijd maakte ze zelf ook alleen nog maar abstracte composities.
Vanaf 1973 bewoonde Van den Brandeler de herenboerderij ‘Het Hof’ in het Gelderse Hengelo. Met de intimiteit van het huiselijke leven kwam de figuratie terug in haar werk. Het grote, oude sfeervolle huis met de steeds meer verwilderende tuin, de om- ringende boerenerven en het stilleven- achtige Achterhoekse landschap zouden het werk van Agnes gaan beïnvloeden.

*Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert Museum de Fundatie presentaties op openbare plekken in en rond Zwolle.

Download flyer

Volgende Expositie