De Waerdenborch Variaties

Waerdenborch VARIATIES | Stichting collectie Nagelhout

22 juni t/m 20 september 2019

Wat kan het boeiend zijn geïnspireerd te worden door een bestaand kunstwerk! En dan naast je inspiratiebron te mogen hangen in het Kulturhus, in een heuse expositie. De tekenleerlingen van 4 havo en 4 en 5 vwo hebben uit de grote Nagelhoutcollectie hun keuze gemaakt, dat werk gekozen dat hun oog raakte, waarin ze verwantschap zagen met hun eigen werken en/of esthetiek.

Ze hebben hun gekozen kunstwerk onderzocht, begrepen, vertaald, verbeeld met hun creatieve mogelijkheden. Soms door de voorstelling in een andere techniek vorm te geven, soms door uit het werk bepaalde details te halen, delen te abstraheren of juist een inhoudelijke kant van het werk te benadrukken. In ieder geval hebben de leerlingen zich het kunstwerk toegeëigend. 4 havo en 4 vwo hebben vooral via het experimenteren met verschillende druktechnieken als droge naaldets, monotype, sjabloon- en materiaaldruk het werk ‘gekopieerd’, verbeeld. 5 vwo is op een andere manier aan de slag gegaan door eerst te analyseren wat hun zo in het kunstwerk aansprak. Was dat het lijnenspel, het kleurenpalet, de verftoets, het genre, een inhoudelijk verhaal of persoonlijke associaties?

Uiteindelijk hebben ze daarin een persoonlijke keuze gemaakt, die in de expositie zichtbaar wordt. Hoe dicht of hoe ver ze van het oorspronkelijke werk zijn beland kunt u zelf aanschouwen. Hopelijk raakt u net als zij geraakt door zowel hun werk als het werk uit de Nagelhoutcollectie. Het zal in ieder geval verrassend zijn om het werk door hun ogen opnieuw te bekijken.

Download flyer

Volgende Expositie