16 januari t/m 6 mei 2017
Winterexpositie ‘De Nagelhoutreis van Dolf Breetvelt’ – De opening op zaterdag 14 januari 2017 om 16.00 uur zal verricht worden door mevrouw Iris Delvigne-Breetvelt, dochter van de kunstenaar. Daaraan voorafgaand zal dr. Rob Delvigne het leven en werk van de kunstenaar memoreren. Kunsthistorica drs. Roel Smit-Muller zal idee en uitvoering van de Nagelhoutreizen uiteenzetten, waarna mevrouw Iris Delvigne-Breetvelt zal voorlezen uit brieven van haar vader.
Wij ontvangen u graag vanaf 15.30 uur in het Kulturhus aan de Smidsbelt.
Dolf Breetvelt (1892-1975) heeft twee keer een maand in Frankrijk verbleven in het kader van het ‘plan Nagelhout’: een beeldend kunstenaar kon er in het naseizoen gratis logeren in ruil voor een schilderij voor de hotelier.
Breetvelt was in 1950 in St. Jean-en-Royans (in het Rhône-dal) en in 1955 in St. Girons, aan de voet van de Pyreneeën. Hem trok het geaccidenteerde landschap, de woeste natuur en de schilderachtige dorpjes. In de vrije natuur maakte hij snelle schetsen, die hij later tot aquarellen omwerkte, in zijn hotel of thuis in Amsterdam. Zijn schetsboek laat de eerste opzet zien. Aan zijn vriendin Corina Smit stuurde hij uitvoerige brieven over wat hem in het landschap en de eeuwenoude dorpjes trof.
Breetvelt had al een schildersleven achter zich. Voor de oorlog had hij in Indië naam gemaakt met realistische en surrealistische schilderijen. Na de oorlog ging hij abstract werken en toonde zijn werk op groepstentoonstellingen in het Stedelijk Museum Amsterdam. Voor abstract werk was in Nederland nog weinig emplooi; met zijn Franse aquarellen in losse stijl had hij meer succes.
Het hart van de tentoonstelling in de Nagelhoutzaal vormen zijn Franse aquarellen. Daarnaast wordt zijn artistieke ontwikkeling getoond met eerder en later werk.